آموزش استفاده از htaccess و ریدایرکت ارور 404 موضوع اصلی این جلسه است. که هر فردی که صاحب یک سایت است حداقل یکبار با آن برخورد کرده یا خواهد کرد. برای درک و همچنین یادگیری و استفاده از فایل htaceess و ریدایرکت ارور 404 مقاله زیر را با دقت بخوانید.
عناوینی که این جلسه به آموزش آن ها خواهیم پرداخت:
گاهی ممکن است سایت به اشکالاتی برخورد کند، که می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. ممکن است نتواند یک صفحه را نشان دهد، نتواند با سرور ارتباط برقرار کند، یا صفحه بنا به دلایلی حذف شده باشد. در این مواقع سایت برای راهنمایی کاربر هر کدام از خطاها که به دلیلی رخ می دهد را با کد های شناخته شده ای به کاربر نشان می دهد. چند نوع خطا ممکن است در سایت پیش بیاید. موارد زیر شامل انواع خطای سایت و توضیحات آن می باشد:
مهمترین خطا 404 است که کاربران با آن زیاد برخورد می کنند و به همین دلیل این صفحات حتماً باید بهینه سازی شوند.
بهترین روش برای شناسایی خطا در سایتمان نصب ابزار Webmaster Tools است. با ورود به این ابزار می توانیم صفحاتی که مشکل دارند را شناسایی کنیم و برای اصلاح و بهینه سازی آن ها اقدام کنیم. یکی از مهمترین خطا ها، ارور 404 است. زمانی که ما صفحه ای را حذف می کنیم یا بنا به دلایلی این صفحه از دسترس خارج می شود به جای آن کاربر صفحه ی 404 را مشاهده خواهد کرد.
برای درک اهمیت ارور 404 باید خودمان را جای گوگل بگذاریم. اگر ما گوگل باشیم به کاربران می گوییم این صفحه وجود دارد. زمانی که کاربر روی آن صفحه کلیک کند و ببیند که نیست، چه حسه بدی خواهیم داشت و همین حس برای مخاطب نیز هست.
ما می توانیم با بهینه سازی صفحات 404 به کاربر کمک کنیم که چیزی را که پیدا نکرده، پیدا کند. تقریبا در تمام سایت ها شرایطی پیش می آید که بخواهیم یک صفحه را پاک یا حذف کنیم. که باعث ایجاد خطای 404 می شود. به همین دلیل بهتر است که 404 اختصاصی خودمان را داشته باشیم. ولی چون اصولا صفحه های 404 بر نمی گردند ما آن را با ریدایرکت 301 به جایی که می خواهیم، هدایت میکنیم و این یکی از روش های بهینه سازی ارور 404 است. با استفاده از فایل htaccess هم می توانیم ارور 404 را بهینه کنیم.
گوگل صفحات 404 را به دو شکل می بیند:
لینک های خارجی چندان اهمیتی ندارند. ولی لینک های داخلی خیلی مهم هستند. چون برای گوگل غیر منطقی است که خودمان به صفحه ای لینک دهیم که وجود ندارد. این را خطا و امتیاز منفی به شمار می آورد. برای دیدن صفحه ی 404 هر سایت 404/ آدرس سایت را در گوگل جستجو کنید.
روشی است که از آن برای هدایت یک لینک شکسته یا صفحه ایی با خطای 404 به یک صفحه ی فعال استفاده می شود. مثلا اگر صاحب یک فروشگاه اینترنتی باشیم و بخواهیم صفحه X را از سایت خود برداریم، اما می دانیم که صفحه X شامل کلمات کلیدی است که در رتبه بندی ما در گوگل تاثیر مثبت دارد و رتبه خوبی از نظر سئو سایت دارد، می توانیم صفحه ی X را از طریق ریدایرکت به صفحه ی دیگری که مورد توجه گوگل است یا صفحه ی اصلی ریدایرکت کنیم و صفحه X را حذف کنیم. بدین شکل هم رتبه ما حفظ شده و هم صفحه مورد نظر حذف می شود.
برای ساخت ریدایرکت 301 یک Generator وجود دارد. کل کاری که ما باید انجام دهیم این است که وارد صفحه ی https://www.htaccessredirect.net شده در قسمت مشخص شده آدرس صفحه قبلی و بعدی را وارد می کنیم و Genert Code را کلیک می کنیم. کدی که به ما می دهد را کپی کرده و در فایل htaccess. وارد می کنیم.
فایل htaccess روی سرور قرار دارد و در قسمت سی پنل می توان به آن دسترسی داشت. htaccess نام این فایل نیست و فقط پسوند آن است. ولی در کل این فایل را با نام htaccess می شناسند. این فایل برای تنظیمات سایت در خیلی از موارد کاربرد دارد. از جمله :
گذشته از محاسن این فایل باید در نظر داشته باشیم که htaccess بسیار حساس می باشد و ممکن است گاهی کوچکترین دستکاری در کدهای آن کل سایت را خراب کند یا حتی نشان ندهد. به این منظور پیشنهاد می کنیم قبل از اعمال هر گونه تغییر درآن، یک Back Up از آن تهیه و در جای مطمئنی نگهداری کنید. تا در صورت بروز خطا یا مواجهه با مشکل بتوانید از آن استفاده کنید.
در بالا توضیحاتی راجع به صفحه 404 و اهمیت آن در سایت دادیم. حالا باید یاد بگیریم چطور برای سایت وردپرس خود یک صفحه 404 اختصاصی و جذاب ایجاد کنیم.
ما واژه کش را بیشتر مواقع درباره گوشی، لپ تاپ و کامپیوتر شنیده ایم. می دانیم که کش همان حافظه کوتاه مدت است که اطلاعات در آن به صورت موقت نگهداری می شود.
اما کش سایت چیست؟ کش سایت هم درست مثل کش گوشی یا لپ تاپ و غیره است. مثلا وقتی فردی مطلبی را در سایت ما جستجو می کند آن مطلب همراه با عکس و ویدئو و سایر اطلاعات آن لود می شود، این اطلاعات که لود شده در کش سایت می ماند و اگر نفر بعدی نیز همان مطلب را جستجو کند، سایت آن را از اطلاعات کش می آورد و دیگر نیازی نیست که به سرور Request بفرستد و اطلاعات را دوباره از سرور بگیرد. این کار باعث افزایش سرعت سایت می شود. افزایش سرعت سایت و کاهش Request باعث بهبود سئو سایت شما می شود.
اگر برای کش سایت از افزونه ها استفاده کنیم ممکن است گاهی اشکالاتی در بروز رسانی سایت دیده شود. اما اگر کش را در سایت به صورت Manual فعال کنیم چنین مشکلی را نخواهیم داشت.
کش کردن سایت از طریق فایل htaccess انجام می شود. در اینجا مراحل را با هم پله به پله پیش می رویم.
حالا کد زیر را در فایل htaccess جاگذاری کنید.
# START Expires
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresDefault “access plus 2 hours”
ExpiresByType image/gif “access plus 2 hours”
ExpiresByType image/gif “access plus 2 hours”
ExpiresByType image/png “access plus 2 hours”
ExpiresByType image/jpg “access plus 2 hours”
ExpiresByType image/jpeg “access plus 2 hours”
ExpiresByType image/ico “access plus 2 hours”
ExpiresByType text/css “access plus 2 hours”
ExpiresByType text/javascript “access plus 2 hours”
</IfModule>
# END Expires
ولی شما می توانید با توجه به نیاز خود و کاربران سایتان زمان ها را تغییر دهید. مثل 1 ماه را 1 هفته کنید یا 1 سال کنید. این زمان ها برای سایت های مختلف متفاوت است.